Titanium, het magische rijgevoel

Blacksmith Strada titanium

Blacksmith StradaDe Strada is het titanium frame van Blacksmith. Zoals bij elk model, staat Strada niet per definitie voor één buistype of één vorm. Elk Blacksmith frame wordt iedere keer, voor elke klant opnieuw ontworpen, zodat de maten kloppen en ook de rijeigenschappen, zoals comfort, stuureigenschappen en stijfheid. Echt maatwerk dus!

Waar RVS een hele hoge corrosieweerstand heeft, corrodeert titanium in normale gebruiksomstandigheden helemaal niet. De bestendigheid tegen invloeden van zweet, een zeeklimaat of oliën is zo hoog, dat je bij dit materiaal je eigenlijk nergens druk over hoeft te maken. Het is geen toeval dat het veel voor luchtvaart, militaire en chirurgische doeleinden gebruikt wordt. Daar waar lange levensduur, hoge taaiheid en laag gewicht een eis zijn, is titanium het ultieme materiaal.

Als gewicht, stijfheid en levensduur er toe doen

Blacksmith Strada titaniumTitanium heeft als grote voordeel dat het soortelijk gewicht ongeveer de helft is als die van staal. Met dezelfde hoeveelheid materiaal, in dezelfde vorm, weegt een frame dus de helft. Het voordeel van staal is, dat het ongeveer tweemaal zo stijf is. Het frame uit staal zou dus bij dezelfde vorm ook tweemaal zo stijf zijn. Door nu bij titanium gebruik te maken van iets meer materiaal en iets grotere diameter buizen, ontstaat een frame dat lichter is dan een stalen frame met een iets hogere (of gelijke als dat wenselijk is) stijfheid. Doordat iets meer gespeeld kan worden met wanddikte van de buis (bij staal zitten de dunste buizen op 0,3 mm wanddikte, hier is niet veel winst meer te halen). De diameter en de vorm, is het frame nog beter te tunen naar jouw wensen en eisen. En dit alles met het materiaal dat de grootste levensduur heeft in de framebouw.

Titanium lijkt in veel opzichten op staal. De trillingdemping en daarmee het rijgedrag is bijna identiek. Ook is net als bij staal, titanium heel goed op maat te maken. De hoeken, lengtes en vormen van de buizen zijn allemaal aanpasbaar voor de ene ideale frame, jouw droomframe. Eigenlijk kun je wel stellen dat titanium de overtreffende trap van staal is, perfect op maat, perfect rijdend met net dat beetje extra, het lagere gewicht het meestal net iets stijvere frame en de corrosiebestendigheid.


De Strada kan gebouwd worden uit buizen dit geheel rond zijn, voor een wat meer klassiek uiterlijk. Maar kan ook een onderbuis die fors oversized is met 48 mm doorsnede of gevormde buizen, om meer stijfheid te krijgen of de stijfheid (of gebrek daaraan voor comfort) op precies de juiste plek te leggen.

De legeringen

Blacksmith Strada DiscIn de framebouw wordt over het algemeen titanium uit drie verschillende legeringen gebruikt. Grade 5 (Ti-6Al-4V), grade 9 (Ti-3Al-2,5V) en grade 2 (commercieel puur titanium). Grade 9 heeft de beste eigenschappen als het gaat om hoofdbuizen van het frame. De nokjes en patten zijn vaak uit grade 5. Alle buizen die ik gebruik zijn naadloos getrokken, waardoor duurzaamheid consistentie in de buis en sterkte gewaarborgd zijn.

Wil je meer weten over titanium en het vergelijk zien tussen titanium, carbon en aluminium? Kijk dan ook eens op de materialen pagina van titanium.


Blacksmith Avenue

BLACKSMITH AVENUE

De Avenue, niet gewoon een standaard stalen raceframe. Elke Avenue wordt compleet op maat ontworpen naar jouw maten, rijstijl en rijbehoeften. Wij bouwen niet gewoon één type raceframe simpelweg omdat er niet één type rijder is.

Gallery

In de gallery staan diverse fietsen die in het verleden gebouwd zijn. Leuk om te zien en om ideeen op te doen voor kleur en design. Ook een goede plek om de laatste frames te zien is onze Facebook pagina

Facebook Pagina

Op onze Facebook pagina kun je de laatste projecten en ontwikkelingen vinden.